Alegerea nașilor de cununie – care sunt criteriile principale de selecție?

Alegerea nașilor este o chestiune delicată ţinând cont de faptul că nu se aleg pentru câteva ore, ci pentru o viaţă întreagă.

Pentru alegerea nașilor de cununie, mai întâi, trebuie luată în calcul varianta nașilor părinţilor. Dacă părinţii mirelui au fost şi ei cununaţi religios, atunci unul dintre copiii acestor naşi, împreună cu soţul sau soţia, sunt naşii de drept. Pentru asta însă trebuie să fi fost şi ei cununaţi de un preot şi să fie dispuşi să facă acest pas.

Dacă aceştia refuză, atunci trebuie căutat un cuplu pentru care mirii să aibă respect, nişte oameni care să fie plăcuţi nu doar pentru starea lor materială sau pentru relaţiile pe care le au, ci pentru valorile lor morale.

Iată câteva sfaturi pentru alegerea corectă a viitorilor voștri nași!

 

1. Întrebați-vă părinții.

Experienţa lor de viaţă vă este de folos atunci când vine vorba de a alege oamenii ce va vor fi părinţi spirituali.

Dacă nu aveţi o relaţie bună cu părinţii, încercaţi să faceţi fiecare o listă scurtă cu numele celor ce v-ar plăcea să vă fie naşi şi treceţi pe acea listă şi motivele pentru care vi-i doriţi.

Apoi, comparaţi listele şi hotărâți împreună  pe cine veţi aborda.

Deşi criteriul financiar este unul important, este bine ca acesta să nu fie motivul principal.

 

2. Ce faceți după ce i-ați ales?

Pe vremuri, logodnicii se prezentau acasă la familia potențialilor nași cu un dar numit „plocon”.

Ploconul era compus dintr-un curcan sau un pui mai gras, o sticlă de vin, grâu, ulei, zahăr şi orice mai doreau viitorii fini să dăruiască.

Dacă stăpânul casei accepta ploconul, însemna că acceptă şi năşitul. Dacă respingea darul, era clar că nici să fie naş nu are poftă.

În ziua de astăzi se procedează cam la fel, numai că se stabileşte întâlnirea telefonic, iar ploconul nu mai conţine grâu, ulei și zahăr, ci este compus din bunătăţi mai „actuale”.

 

3. Care sunt responsabilitățile nașilor?

Naşii trebuie să cumpere lumânările de nuntă, voalul, coroniţa miresei, turta care se rupe deasupra capului miresei înainte de plecarea la biserică şi basmaua sau pălăria care va înlocui voalul de mireasă după miezul nopţii.

Tot ei achită taxa la biserică şi de obicei fac cel mai generos dar la masă.

La o săptămână după nuntă, naşii scot mirii la biserică şi apoi îi invită la o cina restrânsă.

 

4. Care sunt responsabilitățile voastre?

Mirele este cel care cumpară buchetul naşei, împreună cu cel al miresei.

Tradiţia este ca, la nuntă, după cununia religioasă (dar înainte de strigatul darului), mirii să le ofere naşilor un cadou.

În timpul slujbei religioase, când naşii ridică de pe cap cununiile, preotul vă va îndemna să pupaţi mâna naşului. Acesta este un gest de respect!

Aşa cum în copilarie se sărută mâna părinţilor, este firesc să se sărute și mâna părintelui spiritual.

 

5. Alegeți cadourile.

Nu există standarde în privinţa cadourilor.

în funcţie de starea materială a mirilor, dar şi de cea a naşilor, se va încerca să se ofere ceva care să le amintească de cea mai frumoasa zi din viaţa voastră.

 

 

 

 

By | 2017-07-18T12:34:16+00:00 July 18th, 2017|Cadouri unice, Nași, Organizare nunta|0 Comments